2020.04.29
WELL IRODA - VÉDELEM A KORONAVÍRUS ELLEN!

Well Iroda – védelem a koronavírus ellen!

A Well irodai minősítés már jóval a Covid-19 megjelenése előtt az egészséges életmódra, a prevencióra és az ennek megfelelő irodai, illetve munkakörnyezetre helyezte a hangsúlyt. A Well sztenderdet kidolgozó IWBI – International Well Building Institute - ajánlásai most a vírus elleni küzdelemben fokozottan érvényesek és időszerűek.
A koronavírus megjelenése óta számos tanulmányt közöltek arról, hogy a krónikus betegségekben szenvedőkre, a túlsúlyos és dohányzó emberekre veszélyesebb a vírus, így nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a védekezésre. A Well minősítés kiemelten felhívja a figyelmet a prevenciót is támogató tiszta levegőnek, az egészséges étkezésnek és a rendszeres mozgásnak a kérdéseire.



A koronavírus okozta halálozások között első helyen a szív- és érrendszeri betegségben, a második helyen a cukorbetegségben, majd a krónikus légúti betegségben szenvedők állnak.

Dohányzás

Az Origo közölte dr. Janice Leung, a kanadai Brit Kolumbiai Egyetem és Szent Pál Kórház munkatársa kutatásának eredményeit, amelyek szerint a dohányosok, illetve a COPD-vel (krónikus obstruktív tüdőbetegséggel) küzdő emberek tüdejében több angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) van, mint az egészségesek légzőszervében. Ez azért fontos, mert az új koronavírus ezekhez a receptorokhoz kötődik, hogy bejusson a sejtekbe. Az ACE2 molekulák nagyobb száma akár a betegség lefolyását is súlyosbíthatja. Egy kínai tanulmány ezer esetet vizsgált meg, eredményeik szerint az aktív dohányosok 12,3 százaléka szorult intenzív kezelésre, lélegeztetőgépre, vagy halt meg, míg ez az arány a nem dohányzók esetében 4,7 százalék vot.



Szerencsére az orvosok és kutatók szerint ez az állapot visszafordítható és nem szól egész életre, a cigarettáról leszokóknál az ACE2 receptorok száma visszaállt a normális szintre.
A dohányfüst levegőt szennyező hatása azonban nemcsak az aktív, hanem a passzív dohányosokra is veszélyes. Az Olasz Környezeti Orvostudományi Társaság tanulmánya szerint a szennyezett levegő felgyorsítja a koronavírus terjedését. Ezért kap kiemelt figyelmet a WELL Air koncepciója, amelynek célja, hogy magas minőségű legyen a beltéri levegő, és megszűnjön vagy csökkenjen a káros anyagok levegőbe jutása.

Időnk körülbelül 90%-át zárt térben – otthonaikban, irodákban, iskolákban vagy egyéb épületekben – töltjük. Több mint 15 000 liter levegőt lélegzünk be naponta, ami megközelítőleg négyszer akkora mennyiség, mint amennyit táplálékkal és folyadékkal viszünk be a szervezetünkbe. A beltéri légszennyezettségnek való kitettség rövid- és hosszútávú káros egészségügyi következményekkel is járhat, melyek súlyossága is változó. A kevésbé súlyos tünetek között a fejfájás, a torokszárazság, a szemirritáció és az orrfolyás jelentkezhet, míg a súlyosabb következmények között szerepelhetnek asztma rohamok, Legionella baktériummal való fertőzés, szén-monoxid mérgezés és rák. Kimutatták azt is, hogy a levegőminőséggel kapcsolatos problémák növelik a légzőszervi, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás kockázatát. A legújabb tanulmányokból kiderül, hogy a betegségek tekintetében a világban a harmadik legfontosabb kiváltó ok a háztartásokban előforduló légszennyezettség, nem meglepő, hogy a Covid-19 terjedését is gyorsítja.

A Well Air sztenderd teljesen kizárja a dohányfüstöt az irodák belső tereiből. Sőt ennél is szigorúbb, a bejárattól, a nyitható ablakoktól és a külső szellőző nyílásoktól számított 7,5 méteres távolságban megtiltja a dohányzást, és ez érvényes a teraszokra, erkélyekre, zöldtetőkre is.
A kijelölt dohányzószigeteken természetesen dohányozhatnak a kollégák, és ezek a helyek komfortossá tehetők kényelmes kültéri székekkel, fotelokkal, asztalokkal, napernyőkkel.





Túlsúly

A legfrissebb egészségügyi statisztikák szerint a koronavírusban megbetegedettek – különösen a súlyosabb tüneteket mutatók – kétharmada jelentős túlsúllyal küszködik. Az elhízás jelentősen hozzájárul a szív- és érrendszeri problémák, valamint a cukorbetegség kialakulásához.
A táplálkozás és az egészség szoros összefüggésben vannak egymással. A rossz táplálkozás a nem fertőző betegségek egyik kiváltó oka globálisan és számos krónikus betegség megelőzhető, a kockázati tényezők csökkenthetőek a megfelelő táplálkozással. Bár a gyümölcsök és zöldségek az egészséges táplálkozás döntő elemei, a legtöbb ember nem fogyasztja a napi ajánlott öt adagot (400 g). Világszerte jellemző, hogy az emberek étrendjében nem szerepel elegendő gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabonaféle, diófélék és magvak. Valójában a vezető ok a DALY (Disability-Adjusted Life Years azaz Egészségkárosodással korrigált életévek) tekintetében a teljes kiőrlésű gabonák (2,6% [2,7–6,3]), gyümölcsök (2,6% [1,6–3,7]), valamint a diófélék és a magvak (2,6% [1,8–3,6]) alacsony fogyasztása. 2010-ben a rossz táplálkozási szokások több mint 1,2 milliárd egészségkárosodással korrigált életévet (DALY) okoztak globálisan, míg a túlsúly és az elhízás több mint 3 millió haláleset okozott becslések szerint világszerte.



Miért veszélyesebb a túlsúlyos emberekre a Covid-19? Mi az összefüggés a túlsúly és a tüdőfunkció között? A kutatók szerint két lehetséges magyarázat is elképzelhető. Az egyik szerint a mellkasi és hasi zsír miatt kisebb helye lehet a tüdőnek arra, hogy belégzésnél megfelelően táguljon. A másik elmélet szerint pedig a zsír gyulladást okozó kemikáliákat termel, amelyek hosszú távon igencsak árthatnak a tüdőnek, és csökkenhetik a légutak átmérőjét.

A kutatók 3700 felnőttet - 20-44 éves európai és ausztrál alanyokat - vontak be tudományos munkájukba, és két évtizeden át követték nyomon az egészségi állapotukat. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik ebben az időszakban tovább gyarapították súlyfeleslegüket, felgyorsult a tüdőfunkciók romlása - függetlenül attól, hogy a kutatás kezdetén egészséges testsúlyúak, túlsúlyosak vagy elhízottak voltak-e. Tehát nem a kiinduló testsúly számított elsődlegesen, hanem a húszéves nyomon követési periódusban történt súlygyarapodás.

A tanulmány szerzői ugyanakkor arra is rájöttek, hogy a fogyás lelassította a tüdőfunkciók romlását az elhízott embereknél. Emellett azoknál, akik felnőttként normál testsúllyal rendelkeztek és ezt meg is tudták tartani, sokkal kisebb hanyatlás mutatkozott a tüdő működését illetően.
A túlsúlyhoz azonban az egészségtelen táplálkozás mellett éppolyan mértékben járul hozzá a mozgásszegény és ülő életmód.

Annak ellenére, hogy a rendszeres testmozgás előnyei széles körben köztudottak a 2016-os globális felmérés szerint, mely 146 ország adatait vizsgálta - ami a világ népességének körülbelül 93%-át fedi le – a felnőtt népesség közel egynegyede (23%) fizikailag inaktív.
A fizikai inaktivitás mellett nőtt az ülő életforma is, ami hozzájárul az elhízáshoz, növeli a kettes tipusú cukorbetegség, és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának a kockázatát.

A Well Iroda az egészséges táplálkozás – Nourishment – és a mozgás – Movement – koncepciójával együttesen veszi fel a harcot a túlsúly ellen. Az épületeken belül előírja a friss zöldség és gyümölcs fogyasztását, és ösztönzi az egészségesebb étkezési szokások kialakítását.
A WELL Movement koncepciója elősegíti a mozgást, az aktív életet és elriaszt az ülő életmódtól a környezet megfelelő tervezésével, a különböző programok és irányelvek bevezetésével. A lépcső használatát ösztönző épülettervezéstől az irodai jógaprogramokon és fitness bérleteken keresztül az irodai berendezés is hozzájárulhat a fizikai aktivitáshoz. Az egy gombnyomásra elektronikusan állítható magasságú asztalok lehetővé teszik, hogy testhelyzetet váltsunk, óránként legalább 10 percet állva dolgozzunk, így csökkentsük az ülőmunkával töltött órák számát.


 
 



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató