2024.06.26
MI AZ ESG?

Az ESG egy olyan  "pontrendszer" mely  az adott válallkozás társadalmi és környezeti  és morális hatását és értékét hivatott mérni, de kifejezetten nem a cég anyagi vagy szigorúan vett üzleti eredményessége szempontjából.
 
Másodlagos szempontból az  ESG  egy iránytű is hiszen  egyre fontosabb és mérhető  tényező lesz a munkavállalók megtartása és elkötelezettségük növelése, emellett a fogyasztói bizalom szempontjából is.
 
A munkáltatóknak számolniuk kell azzal az elvárással, hogy stratégiai kötelezettségvállalásokat tegyenek a társadalmi felelősségvállalás és a környezetvédelem előmozdítására is. Ennek egyik oka, hogy erős összefüggések alakultak ki az ESG-teljesítmény, az üzleti érték és a működési teljesítmény között.
 
Az ESG hosszú távú vállalati stratégiaként jelenik meg a növekedés és a kockázatvédelem terén. Minden olyan szervezet első számú érdekeltje, amely jelentős átalakítási beruházásokat hajt végre az ESG területén, a saját emberei. Az alkalmazottak állnak a középpontjában minden olyan kapcsolatnak, amely az ESG-t sikeressé teszi - a beszállítókkal való együttműködéstől az ügyfelek kiszolgálásáig, a közösségi kapcsolatok ápolásától a szervezet jövőjének építéséig.


5 tipp az ESG-sikerhez, amelyek a munkavállalókat helyezik a középpontba:

 

1. Miért az ESG?

A különböző szabályzásokkal, mint például az SFDR, a CSRD és az idén az EU-ban megjelenő zöld taxonómia, az ESG-térképe folyamatos változás alatt van. Egy dolog azonban állandó az üzleti vezetők számára: biztosítaniuk kell, hogy alkalmazottjaik megértsék, ez hogyan válik előnyére az ügyfeleknek, a márkának és a közösségeknek, de azt is, hogy egyéni szinten hogyan kapcsolja össze és támogatja a munkavállalók törekvéseit és céljait. 
 

2. Túl a megfelelésen - az ESG-központú kultúraváltás

Ha úgy tekintünk az ESG-re, mint ami egyszerűen tanúsítást, megfelelést és felügyeletet igényel, akkor nagyobb a valószínűsége a kudarcnak. Ideális esetben a munkavállalók nem a szabályok miatt fogadnák el az ESG-t, hanem azért, mert az a szervezet mindennapi kultúrájának - a szervezet DNS-ének - része.
 
Míg a környezetvédelmi és az irányítási pillér sok szervezet számára a legfontosabb, a szociális pillér sokkal kevesebb figyelmet kap - pedig ezek az erőfeszítések ugyanolyan fontosak, és az emberek tényezőihez kell kötődniük. Ahogy az "S" pillérrel kapcsolatos elvárások tovább nőnek, a vállalatok akkor érzik majd, hogy ebben is proaktívvá kell válniuk.
 

3. A viselkedésváltoztatás ösztönzése

A változásmenedzsment sikeressége érdekében bármilyen átalakítás esetében a felső vezetőknek és az emberekkel foglalkozó vezetőknek rendelkezniük kell a szükséges eszközökkel és képzésekkel, hogy segítsenek a munkavállalóknak elfogadni az új gondolkodás- és munkamódszereket egészen addig, amíg azok mindennapi szokásokká nem válnak.
 
Az ESG esetében ez továbbra is kritikus fontosságú; de ahhoz, hogy bevezetése valóban sikeres legyen, az embereknek felelősséget kell vállalniuk a szervezet minden szintjén. Ez magába foglalja azt is, hogy a front-line munkatársakat bevonják az ESG életre keltéséhez szükséges ötletek kidolgozásába - ami azt jelenti, hogy részt vehetnek a társadalmunk és bolygónk előtt álló legégetőbb kihívások megoldásának elősegítésében.
 

4. ESG a munkáltatói értékképzésben

Az ügyfelek egyre gyakrabban egy szervezet környezetvédelmi és társadalmi politikája alapján választanak márkát – ahogyan a leendő és jelenlegi alkalmazottak is – éppen ezért a munkavállalók szívesebben dolgoznak célorientált vállalatoknál. Fontos meghatározni, hogy milyen ESG prioritások mellett kötelezte el magát a szervezet a környezeti fenntarthatóság és a társadalmi változások terén, és pontosan hogyan játszhatnak szerepet az egyes alkalmazottak, hogyan lehetnek felelősek, és hogyan osztozhatnak a büszkeségben.
 

5. ESG-vel az ellenálló képesség megteremtéséért

A vállalatok gyorsan felismerik, hogy az ESG olyan erő, amely jobb vállalati döntések révén segít a vállalatoknak ellenálló képességet kialakítani, és hosszú távon értéket teremteni. Az ESG teljes körű beágyazása a kultúrába és a munkamódszerekbe nem csak jobban felkészíti az embereket és a szervezetet egy jövőbeli zavaró eseményre, például egy pénzügyi válságra vagy jelentős társadalmi változásra, hanem arra is ösztönzi az embereket, hogy tudatosan vállaljanak személyes felelősséget olyan témákban, mint az éghajlatváltozás, a faji megosztottság és a felelős fogyasztás.
 
 
 
A vállalatok a mai helyzetben nem engedhetik meg maguknak, hogy kudarcot valljanak az ESG terén. A változásokat már elsőre is jól kell végrehajtaniuk. Ezért a HR-vezetők és a vezetői csapatok minden változás legfontosabb elemére - az emberekre - összpontosítva tudják majd biztosítani, hogy a jelentős ESG-változás megtörténjen, és hosszú távon meg is maradjon.
 
 

Hogy kezdjek bele?

Az ESG bevezetése és további wellbeinget is támogató CSR tevékenységek megkezdése előtt  javasoljuk a cég átvilágíását egy gyors audittal, mely rávilágít a legfontosabb tennivalókra és a stratégia építés számára is nélkülözhetetlen. 



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Cikkeink

Ebben a menüpontban összegyűjtöttük azokat a cégeket, amelyek támogatják és elősegítik a WELL Certification rendszerét. Ezek a cégek széles körben biztosítják a szükséges termékeket, szolgáltatásokat és megoldásokat a WELL szabványoknak való megfeleléshez.
 

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató