2019.01.03
1.) Komfort

A WELL Building Standard® (WELL Épület Szabvány) minősítés olyan körülményeket hoz létre, amelyek megteremtik a zavartalan, eredményes, produktív és kényelmes beltéri környezetet.

A beltéri környezetnek kényelmet kell nyújtania. E látásmód megvalósításának érdekében a WELL Building Standard® (WELL Épület Szabvány) minősítés arra összpontosít, hogy nagymértékben csökkentse az élettani zavarok, a figyelemelterelés és irritáció forrásait, növelje az akusztikus, ergonómiai, szaglási és termikus kényelmet, megelőzze a stresszt és a sérüléseket, valamint arra, hogy kényelmet, produktivitást és jóllétet teremtsen.

A beépített környezet olyan hangokkal jár, melyek zavaróak és figyelemelterelően hatnak a munkára és a pihenésre. A munkavállalók felmérései azt mutatják, hogy az irodán belüli környezeti feltételek közül az akusztikai problémák az elégedetlenség legfontosabb forrásai. Mivel az akusztikus kényelmet részben a környezet fizikai tulajdonsága és tartalma határozza meg, a WELL minősítés célja, hogy a nem kívánatos zajszint csökkentése érdekében alakítsa ki a tereket, és redukálja a külső zaj behatolását a társas interakciók, a tanulás, az elégedettség és a produktivitás fokozása érdekében. Míg a zaj mindenütt jelen van, különböző technológiákkal és gyakorlatokkal tehetünk azért, hogy csendesebb akusztikus környezetet biztosítsunk és a minket érő káros és felesleges hanghatásokat minimalizáljuk.

Kényelem

Az akusztikus kényelem mellett, az ergonómia és a teljes belső kialakítás jelentős szerepet játszik a fizikai és mentális stressz enyhítésében. Az ergonómiával kapcsolatos egészségre káros hatások visszatükröződnek a test izom- és csontrendszerében és az idegrendszerben. Nagyon gyakoriak az izom- és csontrendszeri betegségek (MSD), beleértve a derékfájdalmat, a nyaki fájdalmat, a porckopást, melyek a népesség szinte egészét érintik. A derékfájás 31 millió amerikai embert érint 2013-ban. 380 600 munkanap esett ki a csont- és izomrendszer betegségei miatt, ami az összes munkanapok számának egyharmadát teszi ki.

A WELL Building Standard® (WELL Épület Szabvány) minősítés olyan átfogó ergonómiai megoldásokat támogat, melyek segítenek megelőzni a stresszt és a sérüléseket, valamint elősegítik a komfort és a jóllét érzését.

A termikus kényelem, vagyis a megfelelő hőérzet egy másik olyan tényező, mely nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire érezzük jól magunkat egy térben. 2006-ban az Egyesült Államokban felmért irodaépületek mindössze 11%-a érte el az épület felhasználók által elvárt kényelmet a hőérzet terén. Az épület felhasználók jó hőérzetének tekintetében elsődlegesen hat személyi és környezeti tényező járul hozzá: a légáramlás sebessége, a sugárzó hőmérséklet, a páratartalom, az anyagcsere szintje, a ruházat vagy egyéb szigetelés; mely tényezők mindegyike kölcsönhatásba lép egymással, ezáltal létrehozva egy szubjektív, egyénre szabott reakciót. A mérhető mutatók mellett vannak olyan pszichológiai paraméterek is, mint például az egyéni elvárások, melyek szintén hatással lehetnek a termikus kényelemre. Ez a termikus komfortot szubjektívvé teszi, vagyis megegyező körülmények között nem mindenki érzi magát ugyanolyan komfortosan. A WELL Building Standard® (WELL Épület Szabvány) minősítés holisztikus megközelítést alkalmaz a termikus kényelem érdekében, és különböző stratégiák kombinációját nyújtja az épület felhasználók problémáinak megoldására.



MINŐSÍTETT ÉS AJÁNLOTT BESZÁLLÍTÓK A WELL KOMFORT MEGOLDÁSOKHOZ


Actiu
Europa Design
Herman Miller
Interface
Wilkhahn



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató