2018.06.12
A levegő minősége irodai környezetben

A WELL hét alapkoncepció alapján és több, mint 100 intézkedési javaslat segítségével kellemes és hatékony munkakörnyezetet alakíthatunk ki, ahogyan arról előző cikkünkben írtunk.
 
Az Europa Design az MN6 Energiaügynökség munkatársai segítségével Magyarországon először egy felújított épületben kialakított iroda és bemutatóterem WELL minősítésének megszerzésén dolgozik. Az 1930-as években épült Bauhaus-villa teljeskörű felújításon esett át 2015-16-ban. A II. kerületben lévő épület rengeteg nyitható ablakkal rendelkezik, zöld kert veszi körül, segítve a környezeti szálló por és egyéb szennyeződések semlegesítését is. 
 
A minősítés megszerzésének első lépéseként a Wessling Kft. munkatársai elvégezték a belső és épület körüli levegő minőség mérését. Mintát vettek az egyterű és a kisebb irodák levegőjéből, a nyomtatók körüli térből. Összesen 6 mintavételi ponton történt a formaldehid, illékony szerves vegyületek, szénmonoxid, szállópor, széndioxid és ózon. A szennyező anyagok mérése részben pillanatnyi szintek ellenőrzéséből állt, amely mindenhol a határérték alatti szintet mutatott, részben szivattyúzásos technikával mintavételt vettek, amelyeket a Wessling Laborban elemeznek a szakemberek.
 
Miért fontos ez?
 
A tiszta levegő az egészségünk fontos alkotóeleme. A légszennyezés a legfontosabb környezeti tényező, mely világszerte évente körülbelül 7 millió korai halálozást okoz, vagyis minden nyolcadik halálesetért felelős.
Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy ablaktalan tárgyalóban zajló hosszú értekezleten melegünk van, a végén már fejfájással, rossz közérzettel állunk fel a megbeszélésről. Ezt nem feltétlenül a kollégáink vagy a főnökünk számlájára írhatjuk, ennek oka az elhasználódott levegő, amely magas a CO2 szintet jelent. A tárgyaló friss levegő ellátása nem megfelelő, a bent ülő emberek oxigén igényét nem elégíti ki, a bútorokból, szőnyegből is magas a kipárolgó károsanyagok szintje és esetleg még a levegő is túl száraz.


 
A levegő minősége globálisan egyre romlik a közlekedés, az építkezések, a mezőgazdasági tevékenység, és a tüzelőberendezések következtében. Mivel a minket körülvevő levegő könnyen szétoszlik, még a szennyezés távoli forrásainak is hatalmas hatásai vannak arra a 15 000 liter levegőre, amit minden nap belélegzünk. A beltéri levegő minőségét ronthatják ezek a kültéri források, csak úgy, mint az építőanyagokból kipárolgó gázok, a beltéri tüzelőberendezések és a nedvesség. A rossz szellőztetési gyakorlatok nem képesek ezeket a forrásokat kiküszöbölni, így ki vagyunk téve illékony szerves vegyületek (VOC), policiklusos aromás szénhidrogének és kórokozó mikrobák egészségkárosító hatásának. A beltéri levegő minőségromlásának másik fő oka azok a felületek, melyeken felgyűlhetnek a levegőben lévő kórokozók. Az ilyen szennyeződéseknek rengeteg kedvezőtlen egészségügyi következménye van, mint például az asztma, allergiák és egyéb felső légúti megbetegedések. A levegőminőséggel kapcsolatos problémák következménye lehet a munkahelyi produktivitás csökkenése is, és egy idő után beteg épület szindrómához (SBS) vezetnek. Ilyenkor nem lehet beazonosítani egy betegséget vagy okot, ám mégis akut egészségügyi problémák kapcsolhatók az épületben eltöltött időhöz.  Az SBS tünetei többfélék lehetnek, mint például a szem-, bőr- és légúti irritáció, valamint a fejfájás és a fáradékonyság.
 
Ahhoz, hogy egészségünket, vitalitásunkat megőrizzük, hatékonyan tudjuk elvégezni a munkánkat a beltéri levegő minőségét ellenőrizni, és ha szükséges szűréssel, magasabb frisslevegő ellátással javítani kell. A WELL egyik legnagyobb előnye más épületminősítő rendszerekkel szemben, hogy folyamatosan a megfelelő szinten kell tartani az épület levegő minőségét. Valamint kitér az üzemeltetés során a szűrők cseréjére, karbantartásban rejlő kockázatokra is.
 



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató