2018.04.17
WELL Irodák a pénzügyi szektor vállalatainál

Egészséges és innovatív munkakörnyezet a pénzügyi szektor vállalatainál – új trendek jönnek az ügyfelek és a munkavállalók megtartása érdekében. Egy multinacionális tervező, építész, belsőépítész cégcsoport (HOK) által nemrég megjelentetett tanulmányban 40 megvalósult projekt kapcsán a pénzügyi szektor cégeinél zajló változásokat mutatták be.

Milyen kihívásoknak kell manapság megfelelnie a bankok központi irodáinak? Milyen elvárásaink vannak egy bankfiókkal szemben? Hogyan maradhat versenyképes a pénzügyi szektor a változó munkaerőpiacon, milyen új munkakörnyezet szolgálja jobban a munkaerő megtartását és az új ügyféligényeket?

A pénzügyi szektort több szempontból is érintette a válság. Nem csak az ingatlanaik értéke, hanem azok kihasználtsága is jelentősen csökkent. Sokszor olyan elavult műszaki színvonalú épületekben dolgoznak a banki munkatársak, működnek bankfiókok, amelyek nem alkalmasak arra, hogy az ügyfelek vagy az igényes munkavállalók magasabb elvárásainak is megfeleljenek.

A pénzügyi cégek kezdettől élen járnak a “smart workplace design” területén. Mit is jelent ez?

Több területen is fontos szerepet játszik az innováció, mind a fiókhálózatok kialakítása, átalakítása során, mind a magasan képzett munkavállalók hatékony munkakörnyezetének megőrzése érdékében. A folyamatnak több pozitív hozadéka is van a társaságok számára,
 • a brand image emelése
 • a cégkultúra támogatása
 • az ügyfélélmény erősítése
 • munkaerő hatékonyság emelése
 • a költségcsökkentés
WELL IRODÁK A PÉNZÜGYI SZEKTOR VÁLLALATAINÁL

Ma a banki ügyfelek sokkal több lehetőség közül választhatnak. A pénzügyi cégeknek olyan vállalati modellre és belső munkakörnyezetre van szükségük, amely hatékonyan támogatja a dolgozókat abban, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak az ügyfelek gyorsan változó igényeihez. Világszerte megfigyelhető az a trend, hogy a bankok megpróbálják ingatlanjaik CO2 lábnyomát csökkenteni és sokkal optimálisabban kihasználni a rendelkezésükre álló munkaterületeket, és egyben erősíteni a viruális jelenlétüket.

A vizsgált projektek tanulsága, hogy a bankok igyekeznek olyan munkahelyi környezetet teremteni, ahol élményt, lehetőségeket és támogatást tudnak adni a munkatársak számára. Ez egyben környezeti szempontból fenntartható, és a használók által is jól élhető, egészséges munkaterek kialakítását jelenti.

Milyen kihívásokkal szembesülnek a pénzügyi szektor vállalatai?

A pénzügyi szektor magasan kvalifikált munkavállalói, a banki elemzők, befektetési bankárok és kereskedők alacsonyabb profitot termelnek a szervezeten belül. Míg átértékelődnek a hagyományosan “back-office” területek. A bankok törekvése, hogy tehetséges, innovatív munkavállalókat találjanak a kiszolgáló területekre, akik erősíthetik a bank biztonságos online jelenlétét és a reklamációk kezelését.
Egészen napjainkig a láthatóság, a helyi jelenlét és elérhetőség volt a legfontosabb a bankok számára. Mára azonban az ügyfél számára sokkal fontosabbá vált, hogy a lehető legtöbb banki szolgáltatást otthonról vagy a mobil eszközével elérhessen. Az online élmény folyamatos fejlesztése elengedhetetlen, hogy ne legyen frusztrált az ügyfél, a tranzakciók lebonyolítása egyszerűen megtörténhessen és összességében emelje a bankról kialakított pozitív élményt.

A bankoknak tehát kevesebb dolgozóra van szükségük a retail-hálózatban és csökkenő méretű és számú ingatalnból álló fiókhálózatra.
Míg általában csökken a fiókok látogatottsága, a bankfiók még mindig fontos érintkezési pontként szolgál az ügyféllel, itt a legfontosabb cél a pozitív benyomás, élmény. Az ügyfelek személyes kapcsolatot várnak el a szolgáltatás részeként, főként, ha kérdésük, problémájuk van.

A pénzügyi szektor új iroda trendje a hierarchikus céges szemlélet és berendezkedés leépítése, és helyette a csoportmunka és az átlátható, az információk cseréjén és a közös értékek megosztásán alapuló szervezet és ezt támogató terek kialakítása. Annak ellenére, hogy a jogi korlátok és kötött folyamatok nehezítik a cégek átalakulását, szemléletváltását, sok bank már meglépte ezt.

Bankfiók trendek, amelyek az ott dolgozók és a bankfiókba érkező ügyfelek jóllétét emelik

 • Kisebb terek létrehozása.
 • A várakozó vonalak megszűntetése, e helyett az ügyfelek személyes köszöntése.
 • Kisebb alapterületű különböző funkciójú tér létrehozása a bankfiókon belül.
 • Kávézó vagy coworking jellegű terek kialakítása, a korábbi klasszikus bankfiók elrendezés helyett.
 • Nagy video kivetítők, pihenő és tárgyaló terek kialakítása, ahová beépíthetőek marketing eszközök is belső dizájn elemként.
 • A természetközeli, ún. biofílikus dizájn használata, amely lényege, hogy összeköttetést teremt a természet és az épített környezet között, a teret használók kényelmesebben, otthonosabban érzik magukat. A természetes anyagok használata, mint pl a fa vagy a sok zöld növény segítik a stresszkezelést.
 • A természetes fény is segíti a kognitív teljesítmény emelését és a jó közérzetet.
 • Az átgondoltan, fentiek figyelembe vételével kialakított új terek nagyban segítik a nagyobb munkahelyi teljesítmény és a kreativitás elérését.

Azt angol nyelvű tanulmány letölthető itt, PDF

Magyarországon
előregisztrált
épületek száma

8

Lista

Iroda showroom projekt

1

Lista

Well minősítéshez ajánlott szállítók


3

Lista

http://www.mn6.hu/
http://www.europadesign.hu/

Cikkeink

2018.11.29
Hogy lehet kihozni a legtöbbet egy meglévő iroda megvilágításából?

HOGY LEHET KIHOZNI A LEGTÖBBET EGY MEGLÉVŐ IRODA MEGVILÁGÍTÁSÁBÓL?
Az előző cikkben megnéztük, hogy mely alapkövetelményeknek kell mindenképpen megfelelni egy korábban épült irodának, ha a WELL szabvány szerint szeretné minősíteni magát. A vizsgálatot azzal folytatjuk, hogy mik azok a – Light Concept-hez tartozó- úgynevezett optimalizációk, amikkel tovább javíthatjuk a bennünket körülvevő fényviszonyokat.

Olvasom tovább →

2018.11.22
Megőrülök a fényektől!

MEGŐRÜLÖK A FÉNYEKTŐL!
Ki ne lett volna olyan, akár új építésű, fancy irodában, ahol majd megbolondult attól, hogy folyton a szemébe/monitorjára süt a nap és átkozottul melege van? Esetleg őszi időszakban délután négytől „kiég a retinája” a kvázi csupaszon világító fényforrásoktól? A helyzet sokunknak ismerős. 

Olvasom tovább →

2018.11.13
DIEFFEBI: DOTBOX a jobb levegőért az irodában//

DIEFFEBI: DOTBOX A JOBB LEVEGÕÉRT AZ IRODÁBAN

A WELL minősítés egyik legfontosabb része a levegőminőséggel foglalkozó „AIR” vázlatpont, mely számos szemszögből érinti és vizsgálja a dolgozók levegőjét. A Dieffebi új termékével bemutatja, hogyan lehet elősegíteni a tisztítási folyamatot egy bútor segítségével.

Olvasom tovább →

2018.11.08
Zukunft Personal Hungary HR kiállításTegnap és ma is kint vagyunk a Zukunft Personal Hungary kiállításon, ami az őszi HR konferencia szezon egyik legnagyobb eseménye. Célunk, hogy megismertessük a HR szakma képviselőit is az irodai terek kialakításában rejlő lehetőségekkel.

Olvasom tovább →

Kapcsolat


WELL IRODA
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Elérhetőség
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Well Iroda http://www.europadesign.hu/ http://www.mn6.hu/


Adatkezelési tájékoztató